Keppels

Er bestaat een eindeloze variatie in keppels. Religieuze mannen zullen bij voorkeur zwarte dragen, terwijl anderen de voorkeur zullen geven aan gekleurde keppels.
Je kan zo veel soorten keppels ontwerpen; er zullen nauwelijks twee hetzelfde zijn.
Religieuze mensen zullen de voorkeur geven aan keppels van textiel die voldoen aan de halacha (joodse wet). Meer liberale mensen willen daar wel van afwijken.
Ik ben altijd aan het experimenteren geweest met hedendaagse materialen, ook die welke niet zo voor de hand liggen, zoals glas, gras, rubber, koper, plastic, krantenrepen en gedroogde vruchtenschillen. Dit alles gecombineerd met zijde of katoen.
Prijzen varieren tussen de €95,- en € 375,-. Alle zijn unica.

De keppelinstallatie die ik in verschillende tentoonstellingen heb getoond verhaalt over de positie van de vrouw in een orthodoxe synagoge. De vrouwen zitten op een galerij boven of achter een gordijn, terwijl de mannen bezig zijn met het houden van de dienst, zonder dat zij daar wezenlijk deel aan hebben.
De meer dan 50 verschillende keppels hangen aan dunne draadjes aan het plafond en bewegen zoals de mannen zich bewegen tijdens de dienst . Vrouwen mogen daar doorheen lopen. Mannen mogen er niet in, die blijven achter een gordijn kijken.
De verschillende ontwerpen staan voor de verschillende meningen die binnen het Jodendom voorkomen.